Hızlı Okuma Nedir ve Hızlı Okuma Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?
Çeşitli göz egzersizleri vasıtasıyla göze ritim kazandırmaya, göz algılama kapasitesini ve duraklama esnasında gözün okuma alanı geliştirmeye dayalı bir eğitim programıdır. İkinci dünya savaşı sırasında, Lutwafe (Alman Hava Kuvvetleri) Londra semalarında dolaşıp bomba yağdırırken, İngilizler pilotların ve kulelerde bekleyen gözcülerin reaksiyon kabiliyetlerini artırmak istediler. Ohio Üniversitesi’nden Dr. Renshaw’ın geliştirdiği “takistoskop” aletiyle subaylar talim edildi. göz algılama hızını geliştiren bu aletin merceği saniyenin 25, 50, 100’ü hızlarda resim ve şekiller gösteriyordu. İlk başta hiçbir şey algılamayan subaylar, zamanla resim ve şekilleri çok net bir şekilde görmeye başladılar.
Nasıl,egzersiz sonucu bir atletin bacak kasları gelişiyor ve daha hızlı koşabiliyor ise, aynı mantıkla göz algılama kapasitesinin de artabildiği ortaya çıktı. Savaş sonrası, teknik ABD’de okumaya uyarlandı. Resim yerine kelimelerle yapılan “takistoskop” çalışmaları ile beynin kelimeleri hızlı bir şekilde algılaması ve neticesinde hızlı okuması sağlandı.
Hızlı Okuma Niçin Gereklidir?
Çocuklarınız bu program sayesinde soruları daha kısa sürede ve daha dikkatli bir şekilde çözecektir. Program, olaylara daha bütüncül yaklaşmalarını ve soruları her yönüyle hızlı ve dikkatli bir şekilde çözmelerini sağlayacaktır. Bir an için kendinizi bir otomobilin direksiyonunda farzedin. Saatte 30 km’lik bir hızla giderken, otonuzu kullanmada büyük bir dikkat harcamanız gerekmez. Rahatça çevrenizle ilgilenebilir, yanınızdaki kişiyle konuşabilirsiniz. Bir de otomobili 150 km, hatta daha yüksek bir hızla kullandığınızı düşünün. Dikkatinizin daha yoğun olması gerekir.
Konunun bütününü görme kabiliyetiniz artar.
Anlayarak hızlı okuma alışkanlığını çocuğunuza erken yaşta kazandırmak, çocuğunuzun sağlam bir öğrenme temeli oluşturmasını ve okumayı sevmesini sağlayacaktır. Eğitim basamaklarını tırmanırken, öğrenim hayatında başarı için okuma ve öğrenme becerileri çok büyük önem taşımaktadır.